Page content

article content

Op vakantie naar Málaga – reistips

Van de één op andere dag besloot ik het: ik ging backpacken! Vrijheid, blijheid en een gezonde dosis girlpower. Na een snelle ronde op het web was de locatie bepaald: Málaga. Ik verbleef daar een week op verschillende plaatsen en had een onvergetelijke tijd. Benieuwd naar mijn reistips? Lees dan snel verder!

Vliegen naar Málaga

Een vliegreis naar Málaga is zo gemaakt. Binnen een uur of 3 zet je vanuit Amsterdam voet op Spaanse bodem. Málaga Airport ligt op een kwartiertje met een Renfe trein van het centrum van de stad. Deze airport is één van de grootste van Zuid Spanje (costa del Sol). De kosten van een vliegticket vanuit Nederland zijn heel erg afhankelijk van de tijd van het jaar dat je vliegt plus voor welke luchtvaartmaatschappij je kiest, zelf kocht ik een retour ticket van Transavia voor 87 euro via de vergelijkingssite skyscanner.nl.

vliegen-malaga

 

Het openbaar vervoer

Binnen Málaga heb ik mezelf voornamelijk te voet verplaatst. Jezelf toch laten vervoeren? Dan kun je gebruik maken van de buslijnen, trein of metro. Voor een paar euro ben je binnen een paar minuten van A naar B (vanuit Málaga centum ben je voor een euro of twee bij Málaga airport). En welk vervoersmiddel je waar moet pakken bepaal je heel simpel via de kaarten aan de muur. Zelfs voor een eeuwig verdwaald persoon als ik was dit makkelijk te doen. Let op: de binnenstad is de afgelopen jaren grotendeels autovrij gemaakt. Een citytrip met de auto is dus geen goed plan 😉

Het klimaat

Málaga is onderdeel van de Costa del Sol en heeft een mediterraans klimaat. In de zomer is het warm, droog en rond de 30 graden en in de winter duikt de temperatuur net onder de 20 graden. Leuk detail: slechts één of twee keer per eeuw heeft Málaga te maken met vorst!

Highlights van Málaga

La Alcabaza en Castillo de Gibralfaro

In het centrum van Málaga zie je een groot Romeins amfitheater. Een deel van deze ruïne is te bezichtigen via het museum. Bij de ingang van het museum beslis je of je enkel het theater wilt bezoeken (La Alcabaza) of dat je ook Castillo de Gibralfaro wilt bezoeken. Ben je klaar met de eerste bezichtiging en klaar voor een geweldig uitzicht? Verlaat dan het museum en loop terug naar het plein. Links om de hoek zie je een lange straat die leidt naar een steile tocht naar de top van Castillo de Gibralfaro. Ikzelf besloot op het heetst van de dag de klim te wagen (op teenslippers) en gaf mijn flesje water onderaan de berg aan een puffende net iets te dikke Engelsman. De gehele route is betegeld, maar om te voorkomen dat je net zoals ik al glijdend op bijna handen en voeten naar boven moet is het toch handig om goede schoenen aan te trekken. Geen flesje water bij je? Dan is het even doorbijten geblazen, halverwege zit een klein tentje waar je gekoelde drankjes kunt kopen. De gehele tocht duurt ongeveer 25 minuten. Een echte aanrader als je van het mooie uitzicht van Málaga wilt genieten!

Entreeprijs: circa 3 euro

Castillo de Gibralfaro

De kathedraal van Málaga

Tijdens een wandeling in de stad valt hij niet te missen: een grote witte toren die lijkt alsof hij rechtstreeks van Pinterest af is getrokken. Een échte trekpleister voor de selfie-isten (is dat een woord?!) onder ons ;-). Als je van een beetje kunst en cultuur houdt dan raad ik je zeker aan om ook binnen een kijkje te nemen. De kathedraal bestaat uit meerdere kapellen met ieder een eigen thema. Verder zie je heel veel goud, beelden en een geweldig groot orgel.

Entreeprijs: circa 6 euro

kathedraal van Málaga

Plaza de la Merced

Dit plein is mijn favoriete plein van Málaga. Het is een plein met bankjes omringd door terrasjes en tentjes waar je voor niet al te veel geld lekker kunt scoren. Mijn allereerste hostel lag hier om de hoek, daar straks meer over. Links achter op het plein zie je een beeld van Picasso, schuin hierachter zie je het huis waar hij geboren is. Ook ligt het Picassomuseum hier.

De boulevard en het strand

Omdat Málaga een kustplaats is valt de boulevard niet te missen. Speciaal voor de hopeloze romanticussen, tongende tieners, hoogtevrees overwinners, de ik-laat-mijn-voeten-rusten-na-een-helse-wandeltocht-en-tegelijk-geniet-ik-van-het-uitzicht toeristen en andere fans is er het reuzenrad. Voor een paar euro laat je je voor ongeveer een half uur naar de top van het rad (op circa 70 meter) en terug brengen.

Entreeprijs: circa 10 euro

De gehele kustlijn van Málaga is zo’n 25 kilometer lang. Zijn de voeten er klaar voor of geeft je shophart je simpelweg zoveel adrenaline dat je de blaren niet meer voelt? Go for it! Zo nee, bekijk dan van te voren waar je heen wilt of maak gebruik van het openbaar vervoer. Aan de noordkant vind je een moderne shoppingmal en meer richting het zuiden vind je meerdere zandstranden met aan de rand eettentjes en souvenir winkeltjes. Vanaf Torremolinos stijgt de gemiddelde leeftijd op de stranden. Op vrijwel ieder strand kun je voor een euro of 5 een strandbedje onder een parasol huren. Geen vlot babbelende Spanjaard te zien die op zijn blote voeten door het loeihete zand loopt zonder een spier te vertrekken? Geen zorgen, als je gaat liggen op een bedje dan komen ze vanzelf naar je toe.

strand-malaga

Tapas en sangria!

Natuurlijk zijn er in deze Spaanse stad talloze tapas tentjes te vinden die ‘s-avonds tot laat open zijn. Wil je net iets cultureler eten? Kies dan voor de espeto de sardines; sardines die ter plekke worden gevangen en gebakken boven aan een spies boven het vuur. Je breekt de kop er af en pelt ze vervolgens met de hand. Één echte uitdaging voor mensen zoals ik die niet houden van vieze vingers. Wél erg lekker overigens, ik raad je echt aan om ze te proberen.

strand-torremolinos

Overnachten in Málaga

In de stad kun je voor verschillende prijsklassen overnachten. Zelf koos ik voor de cheapass optie en boekte ik via mijn telefoon bij een aantal hostels en een goedkoop hotel. Deze hebben mij tussen de 10 en 20 euro per nacht gekost. Ik heb mijn ogen dicht gedaan bij:

Picnic dreams boutique hostel

Jullie waren mijn eerste! 😉 In dit recentelijk gerestaureerde hostel om de hoek bij mijn favoriete plein van Málaga werd ik hartelijk ontvangen en kreeg ik een mandje met overnacht gadgets mee. Een laken, een handdoek, oordoppen én…. een condoom?! Tot op de dag van vandaag twijfel ik over of dit een grap was of een serieus cadeau. Ik werd overigens de eerste ochtend wakker van een bewegend bed en was ik live getuige van een Koreaanse metgezel die het nodig vond de rubbers in het bed onder mij te laten roken.. Blijkbaar heeft het hostel een goed klantprofiel geschetst haha.

In de ruimte staan meerdere bedden waarbij je je privacy verkrijgt door de vrolijk rood wit geblokte gordijntjes te sluiten. Je persoonlijke bezittingen berg je op in de langwerpige kluisjes waarvan je gratis gebruik kunt maken. De rest van de voorzieningen zijn basic; douchen doe je in de losse douche hokjes in één grote badkamer en er zijn toiletten aanwezig.

Zonder gekheid: dit hostel is qua prijs-kwaliteit verhouding, verzorging en service een prima deal.

Serramar Benalmádena

Na mijn centrum Málaga avontuur besloot ik iets verder de kustlijn te volgen en iets verder landinwaards te gaan overnachten bij een hotel met iets meer privacy. Ik boekte een privé kamer voor rond de 20 euro in Benalmádena. Dit gedateerde hotel bood mij een kamer met een bed, een donkerbruine kast zoals te zien is in Insidious (ik weet zeker dat er spoken in zaten hihi), een wastafel, een tafel en een stoel. Op de gang zat een gedeelde badkamer en toilet. Prima overnachten voor een nachtje.

Ondanks dat ik een kamertje had voor mezelf zal ik hier niet zo snel nog eens gaan overnachten. Het hotel zat net iets te ver van het strand en centrum vandaan en bood voor de prijs behalve de privacy niet meer dan een hostel.

Albergue Inturjoven Torremolinos

Omdat ik Banalmádena snel had gezien besloot ik weer iets terug te gaan richting Málaga. Mijn oog viel op een modern hostel in Torremolinos. Om de hoek van het strand en met kleine kamers. Dit hostel was by far het fijnste hostel waarin ik heb gelogeerd. Het is een super modern gebouw en bestaat uit mooie ruime en schone kamers met fijne bedden. Ook werd er gekeken naar de kamer waar je geplaatst werd; mijn kamergenoot werd een meisje van mijn leeftijd die vanuit een plaatsje verderop een paar dagen zon kwam pakken.

Albergue Inturjoven Torremolinos

Feel hostel

Eehhh ja. De laatste twee dagen besloot ik terug te gaan naar het centrum van Malága. Hier trof ik dit hippie achtige hotel met felgeschilderde muren aan. Een échte jongerenplek met grote gedeelde kamers en extreem hoge stapelbedden. Je moet er van houden denk ik. Persoonlijk vond ik het hier te druk, te vol en te veel chaos en viezigheid. Ook miste ik een plek om mijn persoonlijke bezittingen op te bergen. Ik ben er in de twee dagen dat ik daar sliep niet in geslaagd te wennen aan het tot je enkels door  het water lopen in de badkamer om je tanden te poetsen.. Toch wil ik wel een kanttekening plaatsen: ik lag op een kamer met 12 bedden en het hostel zat vol. Ik sprak mensen die een paar weken eerder daar juist naar alle tevredenheid hadden geslapen. Voor mij is het in ieder geval geen aanrader, ik zal hier niet zo snel nog eens slapen.

Een persoonlijke favoriet

Málaga is een plek waar ik zeker nog een keer terug ga komen. Voor mij is deze plaats de ideale combinatie tussen strand, lekker eten en drinken en cultuur. Samen met de gemakkelijke bereikbaarheid en betaalbaarheid komt deze stad in een lijstje van mijn favorieten tot nu toe te staan.

Ben jij wel eens in Málaga geweest? Heb jij nog aanraders? Laat ze hieronder achter!

Meer reistips?

tapas-malaga

Comment Section

0 reacties op “Op vakantie naar Málaga – reistips

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.