Page content

article content

Film review: Split

Hi Kevin! Of Dennis, Patricia of Hedwig.. of nog 20 andere personen. In één.

Juist, hoofdpersoon Kevin (James McAvoy) lijdt aan een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS). Een persoonlijkheidsstoornis waarbij er in één persoon als het ware meerdere personen leven. Ieder persoon heeft een eigen karakter, stem, leeftijd, IQ, kledingstijl en zelfs lichamelijke klachten.

Hoe omschrijven we deze film? In één woord: bizar.

Verhaalllijn

split-film-review

Als Kevin de controle over de personen die ‘in hem leven’ kwijt raakt gebeuren er vreemde dingen.  Één van zijn persoonlijkheden ontvoert drie nietsvermoedende meisjes en geeft hen een eigen kamer in zijn kelder. De meisjes zijn twee typische gillende meisjes meisjes met pumps, make-up en perfect restylede outfits. Van die meisjes die in een horror film als eerste op gruwelijke wijze komen te overlijden. Het derde meisje is bijzonder. Getekend door haar verleden is zij een sterke overlever geworden. Het type ‘ik ben sterk, slim en overleef alles’. Alleen dan in de bange meisjes rol gegoten.

Vanaf het begin van de film is het duidelijk waar deze om draait: de meisjes willen ontsnappen uit de handen van deze vreemde man die steeds een ander persoon lijkt te zijn. Het ene moment komt deze man binnen wandelen in een jurk en gedraagt hij zich als die ene strenge oma die je desnoods aan je oor mee sleept, het andere moment komt er een jochie van acht binnen die vertelt dat hij zo goed kan dansen. De regisseur heeft deze stoornis in een eng, maar afwisselend grappig jasje gestoken.

Casey, het stoere meisje van de drie doet haar uiterste best om een band te krijgen met één van de persoonlijkheden zodat ze die zo ver kan krijgen haar vrij te laten. Aangezien Kevin vrij snel switcht tussen persoonlijkheden is dit niet zo makkelijk als dat het lijkt. Gevaarlijk ook!

De film krijgt een interessante wending als er gesproken wordt over de komst van het ‘beest’, een nog niet eerder ontdekte persoonlijkheid van Kevin.

Hoe dat afloopt verklappen we niet 😉

Kort samengevat

Wijzelf zien dit als een actiefilm met hier en daar wat trekjes van een thriller, gebaseerd op hoe het niet onder controle hebben van meerdere persoonlijkheden in de praktijk kan uitmonden tot heftige situaties. Kevin is ‘the bad guy’ maar tegelijk ook slachtoffer. Een zeer twisted geheel dat je toch even aan het denken zet.

De regisseur slaagt er goed in deze stoornis neer te zetten, aldus diverse mensen die in het dagelijks leven te maken hebben met mensen met DIS.

  • Releasedatum: 20 januari 2017
  • Regisseur: M. Night Shyamalan
  • Hoofdpersoon: James McAvoy
  • Score op IMDb: 7.5

Trailer

 

Comment Section

0 reacties op “Film review: Split

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.